Elhunyt Kocsis Zoltán Kossuth-díjas karmester, zongoraművész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Oros Babett   
2016. november 10. csütörtök, 15:26

Életének hatvanötödik évében elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, zongoraművész és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója, érdemes és kiváló művész. Kocsis Zoltán 1952-ben született Budapesten, hároméves korában kezdett el zongorázni. A Fővárosi Zeneiskola Szervezetben, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán tanult. Nemzetközi ismertséget 18 éves korában szerzett, huszonegy évesen megkapta a legrangosabb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat majd huszonöt évesen megkapta már a magyar állam által adható legmagasabb kitüntetést, a Kossuth-díjat és fellépett a világ számos vezető zenekarával. 1984-ben Érdemes művész, 1990-ben Kiváló művész címmel tüntették ki. Karmesteri pályája mellett zeneszerzéssel is foglalkozott. (MTI)

Kocsis Zoltán és Hauser Adrienn zongoraművész közös négykezes koncertje 2009-ben a Tiszadobi Zongorafesztiválon, a tiszadobi református templomban.© MTI Fotó Balázs Attila

 

Kocsis Zoltán 16 éven keresztül, minden év augusztusában vendége volt a Hauser Adrienn zongoraművész által alapított tiszadobi zongorafesztiválnak. Az érdemes és kiváló művész évről-évre elkápráztatta a fesztivál közönségét.

 

Módosítás dátuma: 2016. november 10. csütörtök, 15:40