Felavatták Andrássy Gyula lovas szobrát a Parlament előtt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Oros Babett   
2016. szeptember 14. szerda, 17:33

Andrássy Gyula 1867 és 1871 között a Magyar Királyság miniszterelnöke, 1871 és 1879 között az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminisztere volt. Deák Ferenc javaslatára 1867-ben Ferenc József miniszterelnökké nevezte ki, kormánya az első volt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után. Jelentős érdemeket szerzett a dualista államon belül az önálló modern magyar államszervezet megteremtésében.


Tarlós István kitért arra is, hogy bár közvetlen bizonyíték nincs rá, úgy tudni, hogy a szobor bronzanyagát az 1950-ben felavatott, majd az 1956-ban ledöntött Sztálin-szobor öntéséhez használták fel.Tarlós István főpolgármester azt mondta: véget ér egy hosszú, több mint 70 évig tartó időszak a Parlament és az azt övező tér történetében. Befejezettnek tekinthető ugyanis a Kossuth tér felújítása, amely így visszanyerte második világháború előtti állapotát.


A keddi avatáson részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, országgyűlési képviselők és Andrássy Gyula leszármazottai is.  Beszédében Kövér László házelnök kijelentette 1867-ben Andrássy Gyulának volt ereje elfogadni azt, amit Rákóczi és Kossuth elutasított, az együttműködést a Habsburgokkal. Nem a becsvágy vagy egyéb személyes érdek miatt vállalta ezt, hanem a nemzete iránti alázat és szolgálat okán – mondta Kövér László.

Forrás:MTI

Fotók: Fülöp IldikóMódosítás dátuma: 2016. szeptember 14. szerda, 17:42