A tervek szerint halad a tiszadobi Andrássy-kastély és kertjének felújítása Nyomtatás E-mail
2011. július 14. csütörtök, 15:00

2010. decemberében elkezdődtek a tiszadobi Andrássy-kastély felújítási munkálatai. A kivitelezést végző HARCON - KE-VÍZ Konzorcium a terveknek megfelelően halad a munkával, annak ellenére, hogy a felújítást több, előre nem várt körülmény is nehezítette.
„A tiszadobi Andrássy-kastély és kapcsolódó területeinek kulturális és turisztikai hasznosítása” című kiemelt projekt 2009-ben kapott támogatást, mint az Észak-alföldi régió kiemelt jelentőségű turisztikai fejlesztése.
A projekt megvalósítását követően egy teljesen felújított, többfunkciós kastély épület áll majd a látogatók rendelkezésére. A kastély látogatókastély funkciót fog betölteni, ahol korhűen berendezett termekben állandó és időszaki kiállítások várják majd a látogatókat. A kastély kulturális rendezvénykastélyként is kínál majd szolgáltatásokat, egyrészt az étterem három helyiségében, másrészt az időszakos kiállítások termeiben. A kastély parkja a rekonstrukciót követően szabadtéri színházi és zenei rendezvények otthonává válhat.

A kastély helyreállításában a kivitelező konzorcium munkáját 5 restaurátori szakág (fa-, kő, festő, üveg- és fémrestaurátor) is segíti, akik a kivitelezőkkel párhuzamosan, hosszú hónapokon keresztül dolgoznak a kastély legapróbb részletein.

 

A felújítási munkálatok során, a pincében a padló alatti töltést ki kellett termelni, melynek során bronzkori sírok, és komoly régészeti értékeket képviselő, több mint 3 ezer éves sírmellékletek kerültek elő. Ugyancsak egy bronzkori település maradványaira bukkantak a szakemberek a tűzivíz tároló medence készítésekor is, ezért minden, nagyobb földtömeg mozgatását igénylő munkafázis során fokozott régészeti felügyelet mellett folynak a munkálatok.
A belső felújítást nehezítette, hogy a körtorony első és második emeleti szobáinak födémszerkezete nagyon súlyosan fertőzött volt az ún. könnyező házigombával, mely továbbterjedt a vakolatban és így megfertőzte a környező helyiségeket is. A szakemberek a gombafertőzést felszámolták, így az épület felújítása tovább folytatódhat.
A kastély híres kertjének felújítása időigényesebb feladat, mint az épület helyreállítása. Ennek az az oka, hogy a szakemberek a kert megújítását nem a nyugaton elterjedt módszer – a teljes kert kiirtása és újratelepítése – szerint végzik. Tiszadobon a szakemberek célja a meglevő növényállomány megóvása.
A köznyelvben buxus labirintusnak nevezett hímzéses parter és az azt szegélyező tiszafák eredeti pompájába való visszaállítása egy több éves folyamat, mely Dr.Smidt Gábor egyetemi tanár, az MTA doktora, dendrológiai szakértő irányításával folyik. Ennek lényege, hogy az évtizedek során elburjánzott, és mára az eredeti méretének többszörösére megnőtt növényeket tudományos módszerek alkalmazásával az eredeti méretűre és alakúra formálják az évek során, a laikus szemnek olykor drasztikusnak tűnő beavatkozásokkal.  
A kastély épület átadásakor ezért várhatóan a kert helyreállítása még nem fog befejeződni, azonban néhány év múlva eredeti pompájában, 25-30 cm magasságú hímzéses parterrel és kúp alakú tiszafákkal fogadja a látogatókat.
A beruházás keretében 2012-re egy olyan egyedi turisztikai attrakció jön létre, amely az Észak-alföldi régió kulturális turizmusának centrumává és szimbólumává fejlődhet.
A projekt 2,2 milliárd forint értékben, 1,738 milliárd forint európai uniós támogatással valósul meg.