Aláírták a tiszadobi Andrássy-kastély kiemelt projekt támogatási szerződését Nyomtatás E-mail
2009. június 03. szerda, 10:22
A „tiszadobi Andrássy-kastély és kapcsolódó területeinek kulturális és turisztikai hasznosítása” című kiemelt projekt támogatási szerződésének ünnepélyes aláírására 2009. június 2.-án került sor Nyíregyházán. A mintegy 2,2 milliárd forintos projekt keretében egy olyan egyedi turisztikai attrakció jön létre, mely megérdemelten válik az Észak-alföldi régió kulturális turizmusának centrumává és szimbólumává. A felújított kastély épülete és az újjávarázsolt kastélypark olyan színvonalas rendezvények számára fog helyszínt biztosítani, mely országos vonzerőt jelent mind a történelmi örökségek, mind a kulturális rendezvények érdeklődői számára.

A kiemelt projekt segítségével a tiszadobi Andrássy-kastély a Kultúra és az Elegancia Otthonává válik, így kapva méltó helyet a kiemelkedő jelentőségű magyarországi kastélyok sorában. A kastély olyan központi szerepkört fog betölteni az ország kulturális turizmusában, mely jelentős változásokat hoz nemcsak a térség, de a régió életében is.
A projektgazda az ingatlan tulajdonosa, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat.

A projekt céljai:

„A tiszadobi Andrássy-kastély és környezetének kulturális és turisztikai hasznosítása” című kiemelt projekt átfogó célja egy elérni kívánt állapotot fejez ki: A tiszadobi Andrássy-kastély és környezetének értékeire épülő fejlett, szervezett térségi turizmus.
A kulturális és örökségturizmus az Észak-alföldi régióban jelentős növekedési potenciállal rendelkező ágazata a turizmusnak. Fejlesztésének egyik kulcsfeltétele, hogy legyen a régióban olyan vonzerő, mely a régió nemzetközileg is ismert és elismert szimbólumává, a kulturális és örökségturizmus egyik kiemelt célpontjává, centrumává válhat. A tiszadobi Andrássy-kastély és környezete az adottságai alapján potenciálisan alkalmas erre a szerepre, ennek megalapozása érdekében azonban számos fejlesztés végrehajtása szükséges. A kiemelt projekt átfogó célja tehát nem egy folyamatot, tevékenységek és eszközök láncolatát fejezi ki, hanem egy jövőbeli állapotot, melynek eléréséhez a kiemelt projekt keretében megvalósuló komplex fejlesztések hozzájárulnak.
A projekt konkrét célja ennek megfelelően a megvalósítandó fejlesztések közvetlen eredményeként elérni kívánt állapotot fejezi ki:
A tiszadobi Andrássy-kastélyban és környezetében meglévő, de jelenleg kihasználatlan turisztikai potenciálra épülő – nemzetközi szinten is versenyképes – kulturális-turisztikai termékkínálat és az ehhez kapcsolódó színvonalas kiszolgáló infrastruktúra.
A projekt célkitűzése illeszkedik az Észak-Alföldi Operatív Program átfogó céljához, mely az Észak-alföldi régió természeti és társadalmi értékeire, településhálózati sajátosságaira építve a regionális versenyképesség erősítését, valamint a régión belüli területi különbségek csökkentését tartja szem előtt.
A kiemelt projekt eredményeként létrejön:
  • Igényesen és korhűen felújított kastélyépület és kastélypark
  • Egész évben látogatható állandó és időszakos kiállítások a kastélyban
  • Muzeális jellegű, a projekt eszmei értékét növelő korhű berendezési tárgyakkal ellátott látogatószobák és terek
  • Színvonalas kulturális rendezvények és komplex turisztikai csomagok a kastély turisztikai kínálatában
  • Az Andrássy Kulturális útvonal továbbfejlesztése, közös, komplex turisztikai programcsomag az öt kastély részvételével
  • A kastélyt működtető és fenntartó szervezet (több foglalkoztatott munkaerő)
  • A tiszadobi kastély, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turisztikai arculatának egyik központi eleme
  • A tiszadobi kastély, mint az Észak-alföldi régió kulturális turizmusának szimbóluma és központja

A projekt eredményeként tehát javul a felbecsülhetetlen értékű tiszadobi Andrássy-kastély állapota, a restaurálás eredményeként megáll pusztulása. A kulturális és rendezvényturizmus kínálatának bővülésével a kastély látogatottsága folyamatosan nő, a kastély pedig gazdaságilag fenntarthatóvá válik. A kastély által nyújtott színvonalas turisztikai szolgáltatások nemcsak térségi, de országos vonzerőt jelentenek. Az Észak-alföldi régió kulturális turizmusának szimbólumává válásával nemcsak a keleti országrész turizmusa fejlődik, de a régió ismertsége is jelentős mértékben növekszik, mely új befektetőket vonz a térségbe, és hozzájárul a régió gazdaságának fejlődéséhez.